MAKELAARCHECK.NLHuizen prijzen

De huizenprijzen zijn het afgelopen jaar behoorlijk gestegen. Dit komt door een tekort in de woningmarkt. De stijging van het afgelopen jaar is meer dan 10%. Ook de vierkantemeterprijs is met 9% gestegen de afgelopen tijd. Deze percentages zorgen ervoor dat de huizenprijs in 2019 hoger is dan ooit. Naast deze hoge woningprijzen is het niet meer dan normaal dat huizen verkocht worden voor meer dan de vraagprijs. In 2018 zijn bijna 40% van alle verkochte woningen boven de vraagprijs verkocht. Naar verwachting daalt de huizenprijs in 2020 weer met 2%

VERSCHIL PER REGIO
In het hele land stijgen de woningprijzen. Toch blijft er spraken van regionale verschillen. In de vier gerote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) is er spraken van een verschil tussen vraag en aanbod. De vraag naar woningen is heel groot maar het aanbod is te laag om deze vraag te vervullen. Hierdoor gaan kopers eerder opzoek naar woningen rondom de randstad waardoor de prijzen daar ook weer stijgen. Zo ontstaat het verschil in prijzen tussen de randstad en andere provincies. Hogere prijzen en een beperkt aanbod zorgen ervoor dat er ook minder woningen worden verkocht.

VERWACHTING 2019
De krapte op de huizenmarkt is voorlopig niet opgelost. Deze krapte zorgt ervoor dat de huizenprijzen in 2019 verder zullen stijgen. Dit betekent dat de betaalbaarheid van een koopwoning verder onder druk komt te staan. Door de sterke prijsstijging en kleine keuze vinden meer mensen het een minder goed moment om een huis te kopen, dan vorig jaar. Ook onzekerheid over de economische groei zorgt voor twijfel. Voor 2019 verwachten we dat het aantal woningverkopen verder daalt. We verwachten daarom dat de stijging van de huizenprijs dit jaar afvlakt.